RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Деградація посилиться: які наслідки чекають на Росію через дефолт

Дефолт у Російській Федерації призведе до значного звуження можливості позик, неможливості субсидування окремих сфер економіки та падіння соцвиплат, а в результаті стане однією з причин деградації економіки та держави в цілому.

Про це "Апострофу" розповів економіст, член Ради Національного банку України Віталій Шапран.

"Дефолтом країну викреслили з переліку держав, які можуть позичати кошти на зовнішніх ринках. Тепер РФ доведеться спиратися лише на рубльові позики, ринок яких обмежений, - пояснив Шапран. - Чи відкриють для уряду РФ свої ринки Китай та Індія? Я в цьому не впевнений".

За його словами, обмежений фінансовий ресурс через неможливість позичати на зовнішніх ринках може призвести до того, що уряду РФ доведеться провести секвестр держбюджету вже у другому півріччі 2022 року.

"Особливо цей сценарій ймовірний при просіданні цін на російську нафту", – додав економіст.

При цьому скорочення бюджетних видатків на тлі високої інфляції, яка, за прогнозами, у 2022 році перевищить 20%, може призвести до того, що уряд Росії не зможе субсидувати галузі економіки, які вже постраждали та продовжують страждати від санкцій, а також забезпечувати населення адекватними соціальними та іншими виплатами.

"І ті, хто зараз бере участь у війні проти України за гроші, якщо вони отримають ці гроші через пів року, то виявлять, що на них можна буде купити значно менше, ніж зараз", – зазначив Шапран.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Дефолт - віддяка за позику: що відбудеться з Росією після 27 червня