RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Щось подорожчає удвічі і більше: як зміняться ціни на продукти та паливо до кінця року

В Україні ціни на продукти харчування, пальне, товари та послуги зміняться нерівномірно до кінця року. Середній показник здорожчання - 20-25%, деякі послуги зростуть у вартості удвічі, а щось взагалі подешевшає.

Такої думки дотримуються експерти, яких опитав "Апостроф".

Зокрема, директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський вважає, що однозначно буде подальше здорожчання овочів, адже південні регіони країни окупувала Росія.

"Дорожчатиме гречка, навіть незважаючи на сьогоднішню ціну (ред. - близько 80 грн/кг). Подорожчає рис та деякі інші крупи, бо вони поставляються зараз не через українські порти", - зауважує він.

При цьому товари, орієнтовані на експорт, не підвищуватимуться у вартості, доки їх експорт не буде розблоковано.

"Ціни на них стоятимуть на місці або навіть знижуватимуться. Це ми вже спостерігаємо з яйцями (ред. - з початку року впала ціна на 43,6%"). Така ж ситуація може скластися і з олією (ред. - з початку року і до травня здорожчала на 11%)", - зазначає фахівець.

За словами експерта, можливе здорожчання пального, зокрема, через світову кон'юнктуру. Якщо на європейському ринку не знайдуть заміну російській нафті - котирування зростуть, а відтак - і ціни на бензин і дизельне паливо. В Україні ж додався ще і внутрішній фактор зростання цін на пальне через війну: Росія намагається максимальної нашкодити паливній інфраструктурі. Тому, його вартість зросте на 20% від нинішньої. На тлі цього дорожчатимуть і транспортні послуги.

"Але подорожчає і багато інших послуг, переконаний експерт. За його словами, вони швидше за все покажуть зростання від 30%, а по деяких з них - до 80%", - вважає Ілля Несходовський.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": В очікуванні гіперінфляції: як зростуть ціни в Україні до кінця року