RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Українці мають право на пенсію, не маючи жодного стажу: скільки зараз платять

Мільйони українців можуть претендувати на соціальну пенсію за віком навіть не пропрацювавши й дня. Такі виплати можна оформити по досягненні 65 років.

Скільки платять та як отримати пенсію, розповідає “Апостроф”

Через підвищення вимог до страхового стажу, передбачених Пенсійною реформою, багато українців не зможуть вийти на пенсію у 60 років і будуть вимушені чекати до 63 або 65 років. Досягнувши цього віку громадяни України отримують право на соціальну пенсію навіть за повної відсутності стажу.

Розмір тимчасової соціальної допомоги

Особам, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсію, виплачується державна грошова допомога у розмірі, що становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не більш як 100% ПМ для працездатних осіб.

Максимальний розмір тимчасової грошової допомоги

Наразі максимальний розмір тимчасової державної грошової допомоги для пенсіонерів без повного страхового стажу для виходу на пенсію за віком становить 2027 грн. З 1 грудня у звязку з підвищенням прожиткового мінімуму максимальний рівень допомоги становитиме 2093 грн.

Документи, необхідні для призначення соцдопомоги

Для призначення тимчасової державної допомоги людина має звернутися до органів соцзахисту населення за місцем прописки чи фактичного проживання та подати такі документи:

  • заяву з пред’явленням документа, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання;
  • індивідуальний податковий номер;
  • довідку про наявний страховий стаж (видається в органах ПФУ);
  • декларацію про доходи та майно за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги;
  • копію рішення про встановлення опіки (у разі визнання особи недієздатною);
  • копію посвідчення біженця або тимчасової посвідки на постійне проживання (для переселенців);
  • довідку про склад сім'ї, видану уповноваженим органом за місцем постійного проживання, у тому числі органом місцевого самоврядування.

Якщо соціальна пенсія оформляється не за адресою прописки, має додаватися довідка про неотримання такої допомоги в Управлінні праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

Нагадаємо, під час дії воєнного стану українці можуть втратити страховий стаж, який необхідний для призначення пенсій.