RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

В Україні дорожчають продукти і це ще не межа: що буде найближчим часом

Щоб боротися з інфляцією в країні, Нацбанк України на початку червня підняв облікову ставку, її можуть знову підняти, якщо зростання цін не сповільниться до 15%. Продукти за червень подорожчали ще більше порівняно з травнем - на 3,2%.

Про це повідомив радник президента України з економічних питань Олег Устенко "24 каналу".

"Нацбанк намагається придавити інфляцію. Наскільки вони можуть її придавити? Я вважаю, що вони повинні довести інфляцію до рівня близько 15% і це тоді буде повною перемогою в цьому напрямку", – сказав він.

Економічний експерт зазначив, що потрібно спробувати бути у даному режимі високої облікової ставки у 25% протягом щонайменше місяця-півтора, і якщо інфляція не дійде до рівня 15%, то варто буде знову переходити до відповідних заходів, підіймаючи ставку з 25% до 30%.

Станом на початок липня, ставка за останній місяць прискорилася у річному вираженні до 21,5%, а продукти подорожчали в середньому на 3,2%. Для порівняння, за травень ціни на продукти в магазинах України піднялися на 2,6%.

За даними Устенка, найбільше подорожчали яйця – на 17,2%. Також від 4,2% до 10,9% виросли у ціні цукор, рис, продукти переробки зернових, свинина, овочі та м'ясо птиці. Водночас яловичина та фрукти подешевшали на 1,1%.

Раніше ми писали, скільки коштують найходовіші продукти в супермаркетах.

Читайте також матеріал “Апострофа”: В очікуванні гіперінфляції: як зростуть ціни в Україні до кінця року