RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Газовий ленд-ліз: скільки Україні потрібно "блакитного палива", щоб пережити зиму

Український уряд покладає великі надії на газовий ленд-ліз від Сполучених Штатів для нормального проходження опалювального сезону 2022/23. За оцінками експертів, йдеться про три мільярди кубічних метрів.

Про це повідомив у коментарі "Апостроф" експерт Центру Разумкова Максим Білявський.

За його словами, країнам Європейського Союзу вдасться пройти майбутній осінньо-зимовий період із мінімальними втратами, якщо вони й надалі діятимуть солідарно. Україні цьогоріч буде значно складніше.

Кабінет міністрів попередив українців про те, що зима очікується складною на тлі війни, що місцями порушила комунальну інфраструктуру, загрожує дефіцитом вугілля та газу.

Якщо Росія припинить постачання газу у ЄС, зокрема, українською ГТС, чи скоротить поставки - "зайві" обсяги газу на європейському ринку буде знайти складно.

Саме тому в уряді розраховують на американський газовий ленд-ліз.

"За моїми розрахунками, було б добре отримати за газовим ленд-лізом хоча б 3 мільярди кубічних метрів. Можна отримати не все одразу, а, наприклад, по 500 мільйонів на місяць, починаючи з вересня до березня. Цей обсяг абсолютно адекватний технічним можливостям європейської LNG-інфраструктури", - зазначив Білявський.

Експерт наголосив, що у вересні має вийти з ремонту LNG-термінал Freeport у США, через який проходило 10-15% експорту американського газу у Європу.

"Я рекомендував би частину його потужностей уже бронювати в рамках газового ленд-лізу. Також як і інші потужності, включаючи вхід до української газотранспортної системи", - зауважив він.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Без російського газу: як Європі пережити зиму