RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Зарплати військових під час війни: звідки влада України бере гроші

Грошова допомога західних країн, у більшості випадків, не йде на фінансування Збройних сил України і, зокрема, зарплати військовим. На ці цілі наша країна спрямовує кошти від податків та запозичень.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю "РБК-Україна".

Він зазначив, що станом на 1 серпня уряд провів усі передбачені витрати.

"У нас заборгованості з будь-яких витрат відсутні, у тому числі грошове забезпечення військовослужбовців нами було сплачено в повному обсязі", - сказав Марченко.

Міністр додав, що зарплати військовим – це зараз основна стаття державного бюджету. У той же час, західні уряди проти, щоб їхні кредити та гранти йшли на фінансування армії.

"Коли політично проводять певні кошти підтримки, це проходить через парламенти. І рівень політичної дискусії у цих країнах досить різний. І, умовно кажучи, у США простіше переконати Конгрес, що це має бути підтримка, вони поділяють частину бюджетну та військову частину. В інших країнах вони не хочуть створювати передумови для продовження війни, я так це назву", - сказав Марченко.

За його словами, незважаючи на те, що Україна - сторона, що потерпіла, на війну кошти, як правило, не дають. Вважається нормальним, що власну армію має фінансувати власна економіка, власна країна.

Таким чином Збройні сили Україна фінансує самостійно.

"Де-факто так, за рахунок податків і за рахунок запозичень. Тому така важлива роль Національного банку на даному етапі, незважаючи на ризики емісії гривні. Викуп Національним банком облігацій уряду – тимчасове явище в умовах війни", - резюмував Марченко.

Як повідомляв "Апостроф", заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що зараз грошові виплати українським військовослужбовцям затримуються через необхідність внести зміни до бюджету. Вони надійдуть наприкінці серпня.