RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Як "зібрати" стаж для пенсії, щоб не працювати до кінця життя: поради українцям

З 2028 року в Україні пенсія за віком призначатиметься у 60 років - це стосується тих, хто матиме не менше 35 років стажу (як чоловіків, так і жінок).

Про те, як отримати стаж для пенсії, щоб не працювати до кінця життя, повідомив сайт "На пенсії".

Відповідно до нинішнього законодавства України, якщо до 2028 року людина матиме від 24 до 34 років стажу, то на пенсію вона зможе піти у 63 роки. Якщо стажу буде від 15 до 24 років, то пенсію призначатимуть у 65 років.

У той же час, ті, хто пенсію собі не заробив, у 65 років замість пенсії можуть розраховувати на соціальну допомогу. Іншими словами, працювати доведеться не до 80 років, а в крайньому випадку до 65 років.

Також згідно із законодавством України, стаж до 2004 року вважається за трудовою книжкою. Туди ж зачитуються:

  • стаціонарне навчання в училищі, технікумі, інституті та інших навчальних закладах;
  • служба в армії;
  • періоди догляду непрацюючої матері дітей до трьох років.

Після 2004 року головним критерієм заліку до стажу є сплата страхових внесків. Тим часом стаж можна купити: якщо людина має дохід, але офіційно вона не працює, має можливість самостійно платити за себе внески, уклавши договір добровільного пенсійного страхування в податковій. Цей договір укладається щонайменше на один рік.

Наразі місяць стажу коштує 1430 гривень – це розмір єдиного соціального внеску (22% від мінімальної зарплати). Людина може поступово заробляти свій майбутній стаж, навіть не будучи влаштованим офіційно.

Але якщо людині скоро 60 років, а вона не встигає укласти цей договір і не має при цьому стажу, то закон дозволяє докупити стаж за минулий час, коли людина офіційно не працювала. Але в цьому випадку вартість стажу коштуватиме вдвічі дорожче – щоб докупити рік стажу зараз потрібно мати 34 320 гривень.

Далі кожен громадянин України сам ухвалює рішення з цього приводу, однак треба враховувати, що законодавство країни змінюється.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що на час військового стану в Україні правила розрахунку пенсій будуть змінені.