RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні з'явився новий вид відпустки: що треба знати

Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах військового стану" із змінами встановлює новий порядок надання українцям відпустки без збереження зарплати.

Про це повідомляє "Апостроф".

Змінами запроваджено новий вид відпустки без збереження виплат, які не належать до відпусток без збереження зарплати, що надаються працівнику відповідно до статей 25, 26 Закону України «Про відпустки».

Право на цю відпустку працівники набувають починаючи з 19 липня поточного року, з моменту набрання чинності змінами до Закону.

Отримати відпустку можна тривалістю трохи більше 90 днів у період дії воєнного стану. Законом не обмежується можливості людини реалізувати право на цю відпустку кілька разів, але загальна тривалість відпусток, яку працівник може вимагати надати відповідно до цієї норми, не повинен перевищувати 90 днів протягом дії воєнного стану;

Отримати відпустку можуть працівники, які виїхали з України або набули статусу внутрішньо переміщеної особи, і можуть підтвердити це довідкою. Відбувається це обов'язково за заявою працівника.

Відповідно до закону, роботодавець не може відмовити працівникові у наданні відпустки.

Виходячи з умов її надання, людина має підтвердити той факт, що вона "виїхала за межі території України" або "набула статусу внутрішньо переміщеної особи". Спосіб підтвердження факту виїзду за межі рідної країни не визначається законом, тому рішення про надання відпустки прийматиметься роботодавцем на підставі наданих доказів, які достатньою мірою підтверджують це.

У разі повернення працівника, виходячи умов його надання, особа втрачає право вимагати продовження такої відпустки.

Нагадаємо, під час воєнного стану в країні норми законодавства про працю зазнали низки нововведень, які обов'язково має знати кожен українець.