RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Що буде з цінами на овочі та фрукти: українцям дали прогноз

В Україні на початку осені можуть стабілізуватися ціни на продукти харчування, зокрема, на овочі та фрукти на тлі збору нового врожаю.

Про це розповіла аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин, пише РБК-Україна.

За її словами, оскільки країна живе у форс-мажорних обставинах, ситуація на ринку може змінюватися стрімко. Проте за умови стабільності курсу гривні та відсутності сильних цінових стрибків на енергоресурси та пальне - ціни на продукти харчування можуть стабілізуватися.

Знизитися розцінки можуть на овочі тривалого зберігання: картоплю, буряк, моркву, цибулю. Виробники цих культур або закладають свою продукцію у склади тривалого зберігання, щоб продати по вигіднішій ціні взимку чи навесні, або продають фактично з поля по більш низькій ціні, через відсутність складів зберігання.

Проте у разі зростання цін на енергоносії ситуація з вартістю продуктів може погіршитися. Так, повернення акцизу на пальне спровокує зростання цін на всі категорії товарів, через здорожчання логістики.

"В умовах воєнного стану варто відмовитися від повернення акцизу на пальне або хоча б встановити пільговий акциз на паливо для аграріїв, яке використовується для власного споживання сільськогосподарськими товаровиробниками, як це робиться в країнах ЄС", - зауважила експерт.

Нагадаємо, що на тлі повномасштабної війни із російськими окупантами в Україні з початку війни подорожчали продукти на 20-30%.