RU  UA

Минуло мало часу: відомий бізнесмен пояснив, коли росіяни відчують санкції

Російська економіка переживає важкі часи через запроваджені Заходом санкції, але пройшло ще мало часу, щоб росіяни їх відчули.

Про це в ефірі Апостроф TV сказав Леонід Невзлін, ізраїльський підприємець та громадський діяч, один із колишніх керівників нафтової компанії "ЮКОС".

"В економіці Росії все зовсім погано з одного боку, але з іншого боку вони цього ще не відчувають так, як повинні відчути. Тому Путін скрізь каже, що ось із лютого почалася війна, з весни пішли санкції, ось кінець літа був і за ці місяці вони начебто нічого не відчули. Про що це каже? Про те, що минуло мало часу. Але такий обсяг санкцій, який було накладено, і ті труднощі, з якими Росія зіткнулася, побачимо, що він говоритиме за рік. Я думаю, що він говоритиме протилежне", - вважає Невзлін.

"У чому, насправді, плюси його ситуації. Зниження рівня життя там, де Путіну це важливо, а саме, в Москві, в Пітері, в інших великих містах дуже незначне, бо ціни зросли, але не сильно. Ці міста живуть своїм звичайним життям, безробіття особливого немає, і люди в цих містах почуваються нормально. А що стосується побуту в решті Росії, все так, як воно і було до війни. Рівень життя нижче, продовольства мало, люди ледве зводять кінці з кінцями і стали ще біднішими. Але це ще не критично, бо, по-перше, ці люди звикли бути бідними, а по-друге, вони далеко від Москви і жодної загрози Путіну не дають", - зазначив підприємець.

Невзлін підкреслив, говорячи про російську промисловість, що зараз росіяни нічого не можуть виробляти та відремонтувати в рамках імпортозаміщення, яке зробити неможливо.

"Те, що у них навіть у військовій галузі виникли проблеми з виробництвом снарядів, озброєння тощо без відповідної електроніки. Те, що у них відбувається з літаками. Люди це відчувають як дискомфорт. При тому, що російські люди звикли до дискомфорту, звикли виживати… Ну, добре, зараз, щоб дістатися Європи, потрібно не 4 години, а 24 години, а то й 36 годин… Це дорожче у кілька разів, але не так багато людей там літає до Європи… Ось коли ось ці речі, які є труднощами для середнього класу, перетворяться на проблеми для середнього класу, а труднощі почнуться далі у населення і поглиблюватимуться, тоді вони це відчують. І це неминуче", - сказав Невзлін.

Як повідомляв "Апостроф", 2 вересня уряд України схвалив новий пакет санкцій проти Росії та Білорусі, які торкнуться 99 фізичних та 178 юридичних осіб.