RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

За тепло платитимемо більше, але стосується не всіх: що буде з цінами на опалення

У зв'язку з повномасштабною війно уряд України "заморозив" ціни на комунальні послуги. Утім, деякі платіжки все ж зростуть у порівнянні з минулорічними.

Про це розповіли в матеріалі OBOZREVATEL.

Найбільш актуальним питанням є ціна на газ. Вартість блакитного палива в Україні минулого опалювального сезону була близько на 16% дешевше. Наприклад, якщо в грудні 2021 році "Нафтогаз" продавав кубометр газу за 6,33 грн, то в грудні цього року вартість становитиме 7,96 грн за куб.

Припустимо взимку ви використовуєте для опалення оселі 200 кубів газу (середнє значення для квартир чи маленьких будинків). У грудні 2021 за такий об'єм газу доводилося платити близько 1266 гривень, тоді як у грудні 2022 року в платіжках напишуть суму 1592 гривні.

Таким чином, сума в платіжках за газ збільшиться на 326 гривень. Варто зауважити, що минулого року в Україні був відкритий ринок газу, тому багато українців користувалися послугами газзбутів, а не "Нафтогазу".

Водночас більше пощастить користувачам централізованого опалення, адже для них ситуація з платіжками не зміниться. Майже жодне підприємство не змінило своїх розцінок і поки що не планує це робити.

Щодо тарифів на електроенергію, то їх змінили ще з жовтня 2021 року: знизили для тих, хто споживає до 250 кВт/годин, і фактично збільшили для тих, хто споживає більше. Якщо споживати до визначеного рівня, то треба платити 1,44 грн, а якщо більше - вже 1,68 грн.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як заощадити на опаленні взимку. Три надійні й бюджетні способи.