RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Україна заарештувала 2 млрд гривень активів олігарха з РФ: що відомо

В Україні активи одного з російських олігархів на загальну суму 2 мільярди гривень потрапили під арешт через ймовірні махінації однієї з українських фінустанов.

Про це повідомляє пресслужба Бюро економічної безпеки України.

У БЕБ зауважили, що арештовані товарні знаки на мільярди гривень, які належать кіпрській компанії. Згідно з розслідуванням, український банк використовував офшорну компанію під час виведення активів за кордон.

Слідство встановило, що торгові знаки колись належали материнському російському банку, проте 2021 року задля використання умов пільгового оподаткування їх переоформили на кіпрського нерезидента.

"Український банк, його материнський банк у РФ та офшорна компанія пов’язані між собою єдиними бенефіціарними власниками, серед яких відомий російський олігарх", - йдеться у повідомленні.

У відомстві не називають ані імені бізнесмена, ані арештовані "товарні знаки".

ЗМІ пишуть, що це може бути громадянин Росії Михайло Фрідман. Проти нього в Україні було введено санкції. Він є одним з основних акціонерів фінустанови "Альфа-банк Україна".

За класифікацією Національного банку України "Альфа-банк Україна" не входить у групу російських банків, однак відомо, що російські бізнесмени Михайло Фрідман та Петро Авен - його мажоритарні акціонери.

Раніше МЗС Британії оголосило санкції проти "Альфа-Банку Росія". Проте "Альфа-Банк Україна" є окремою юридичною особою, яка не підпадає під санкції.

Читайте також: Війна б'є економікою: чи загрожує Україні "банкопад"

З відкритих джерел відомо, що Фрідман - уродженець Львова з громадянством Росії та Ізраїлю. Він є співвласником та головою наглядової ради консорціуму "Альфа-Груп".

Фрідман - доларовий мільярдер, його статки оцінюють у близько 15 млрд доларів. Це дозволяє входити у першу десятку російських багатіїв.

З лютого поточного року перебуває під міжнародними санкціями як особа, яка фінансувала російську владу, відповідальну за захоплення Криму та дестабілізацію ситуації в Україні.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що 6 жовтня Європейський Союз ухвалив восьмий пакет санкцій проти країни-агресора Росії.