RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Нацбанк отримав нового главу: що про нього відомо

Після відставки Кирила Шевченка новим керівником НБУ призначили екс-главу Ощадбанку Андрія Пишного - "за" проголосували 290 депутатів.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко у Telegram-каналі.

Варто зазначити, що "проти" ніхто не проголосував, при цьому 16 осіб утрималися, а 25 не голосували зовсім.

Читайте також: НАБУ проти НБУ: з чим або з ким пов'язана відставка Кирила Шевченка

Новопризначений голова Андрій Пишний - 47-річний банкір родом із Тернопільської області (село Доброводи, Збаразький район). Він закінчив юридичний факультет Чернівецького національного університету. Однокурсником Андрія Пишного був Арсеній Яценюк, із яким згодом вони стали соратниками у юридичній та політичній діяльності.

Після закінчення університету Пишний деякий час викладав у своєму виші на кафедрі конституційного, адміністративного та фінансового права. Також займався юриспруденцією у компанії "Юрек-Аудит", співзасновниками якої були Арсеній Яценюк та Андрій Іванчук.

У 2005 році Андрій Пишний здобув ще одну вищу освіту – закінчив Українську академію банківської справи НБУ. Також отримав ступінь кандидата юридичних наук.

Після переїзду до Києва у 2000 році Пишний очолив юридичне відділення цієї фінустанови, а за рік став директором департаменту правового забезпечення банку. У 2003 році отримав призначення на посаду першого заступника голови правління і деякий час виконував обов'язки керівника Ощадбанку.

За чотирирічний період роботи у банку підготував стратегію його розвитку, яка передбачала залучення до Наглядової ради незалежних директорів. Однак через зміну влади в країні реалізувати реформу тоді не вдалося.

У 2007 році Андрій Пишний перейшов до Укрексімбанку. Протягом 3-х місяців обіймав посаду першого заступника голови правління. Після перерви, пов'язаної з політичною діяльністю, у 2014 році Пишний знову повернувся до Ощадбанку. Пропрацював на посаді голови правління фінустанови понад 6 років і за цей час провів модернізацію банку та вивів його на лідируючі позиції серед українських банківських установ.

У 2020 році Андрій Пишний не став брати участь у конкурсі на посаду нового голови банку. За результатами відбору керівником Ощадбанку було призначено Сергія Наумова. А у травні 2022 року Наумов запросив Пишного на посаду свого радника.

Також деякий час Пишний будував кар'єру у політиці та на держслужбі – з 2007 по 2009 рік Андрій Пишний обіймав посаду заступника секретаря РНБО, а у 2010 році розпочав роботу в партійному проекті Арсенія Яценюка "Фронт змін".

За підсумками виборів до Верховної ради VII скликання у 2012 році став народним депутатом від партії "Батьківщина". Очолював об'єднання депутатів "група Яценюка" у парламентській фракції "Батьківщини". Був першим заступником голови Комітету з питань регламенту.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 Андрій Пишний увійшов до міжнародної групи "Єрмака-Макфола" із розробки санкцій щодо Росії.

Раніше ми писали, з чим, за словами експертів доведеться зіткнутися новому голові НБУ.