RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Платитимуть понад 4 тисячі: в Україні може з'явитися новий вид пенсій

На розгляд Верховної Ради подано законопроект, згідно якого виплати деяким категоріям пенсіонерів пропонують підвищити в рази – якщо його приймуть, ці люди отримуватимуть понад 4 тисячі гривень додатково до пенсії.

Про це повідомляє Верховна Рада України.

Мова йде про законопроект №8032 від 14.09.2022 "Про внесення змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (з борців за незалежність України у ХХ столітті)".

Читайте також: Чому пенсії у працюючих пенсіонерів вищі, ніж у непрацюючих: детальна відповідь

Так, у законопроекті пропонують підвищити рівень пенсійного забезпечення особам, які у минулому зазнали репресій з політичних чи релігійних мотивів у формі ув’язнення чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричної установи.

Важливо, що статус таких людей визначено ухваленими раніше Законами "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років" та "Про правовий статус та пам’ять борців за незалежність України у XX столітті".

Автори законопроекту пропонують борцям за незалежність України встановити пенсію у розмірі 200% прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність. На сьогодні ця сума дорівнює 2027 грн.

При цьому, скільки таких людей в Україні наразі, невідомо, але у записці вказується, що їх може бути від кількох десятків до кількох сотень.

Раніше ми писали, що пенсіонери, які вирішили виїхати за кордон на ПМП, перестануть отримувати пенсію в Україні – але наостанок їм виплатять гроші за шість місяців наперед.