RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Українці зможуть по-новому збирати на пенсію: яким буде механізм

У майбутньому українці через додаток "Дія" зможуть накопичувати собі пенсію.

Про це в ефірі телемарафону заявила перша заступниця міністра соціальної політики України Дарина Марчак.

За її словами, накопичувати пенсію через додаток "Дія" зможуть українці віком від 16 років. Ці громадяни матимуть змогу добровільно сплачувати внески до Пенсійного фонду, на основі яких держава призначатиме у свій час пенсійні виплати.

Читайте також: Трьом категоріям українців перерахують пенсії у грудні: кого стосується

"Для цього потрібно буде укласти договір з Пенсійним фондом. Це можна буде зробити в електронній формі через Дію, а також на веб-порталі електронних послуг ПФУ", - продовжила Марчак і додала, що українці зможуть сплачувати внески не лише за себе, а й за інших родичів.

Фіксованого розміру внеску, як зазначає заступниця міністра, не буде, тому кожен громадянин матиме право самостійно визначити суму, збільшити її, змінити періодичність та строки сплати.

Законопроект, який передбачає запуск механізму через додаток "Дія", вже був ухвалений Верховною Радою. У Мінсоцполітики розраховують, що нова послуга запрацює до кінця зими.

"70% такого внеску спрямовуватиметься для виплати пенсіонеру в обраний спосіб, а знеособлені благодійні внески та 30% від персоналізованих благодійних внесків використовуватиме пенсійний фонд на виплату та доставку пенсії іншим пенсіонерам солідарної системи", - резюмувала Марчак, анонсуючи нововведення для громадян.

Раніше ми розповідали, що українці можуть отримувати соцдопомогу без пенсійного стажу.