RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

"Смішні" надбавки та високі ціни: чому життя пенсіонерів у 2023 році стане значно гіршим

За прогнозами економістів, гривня протягом двох років втратить близько 60% своєї вартості і навіть неодноразове підвищення прожиткового мінімуму, а значить і пенсії, на ситуацію суттєво не вплине, оскільки рівень життя стане дорожчим.

Про це йдеться у матеріалі "Дзеркала тижня".

Відповідно до заяв уряду, у березні 2023 року буде проведено індексацію пенсій – попередньо, виплати підвищать лише на 5%, на відміну від підвищення у 2022 на 14%.

Читайте також: ПФУ звинуватили у "недоплаті" пенсій: як самостійно вирахувати розмір

При цьому зростання споживчих цін наступного року може досягти 28,0% після інфляції в 30% 2022-го. Таким чином, за два роки гривня втратить приблизно дві третини своєї вартості за закладеного до держбюджету курсу 42,2 грн за долар у середньому за рік (НБУ прогнозує, що на кінець 2023 року курс зросте до 45,8 грн).

"Так що не треба бути фінансовим фахівцем, щоб зрозуміти, що набір продуктів, який можна було купити на дві тисячі гривень на початку 2022-го, наприкінці 2023 року істотно відрізнятиметься, і життя пенсіонерів стане значно гіршим, і сукупний попит від цього не такого вже й нечисленного прошарку населення — майже 11 мільйонів людей — відчутно просяде", - йдеться у матеріалі видання.

Такий стан справ вплине як на зростання бідності, так і на подальше падіння економіки країни. При цьому не вдасться навіть заощадити, оскільки у разі зниження споживчого попиту, бізнеси також працюватимуть у півсили, як і сплачуватимуть податки.

Є також невтішні новини і для людей, які розраховують на субсидії – у державному бюджеті на 2023 рік на житлові субсидії передбачено 37,9 млрд. грн., що на 9,2% менше, ніж у 2022-му. Цього явно недостатньо з огляду на те, що у 75% працюючих зменшилася зарплата, 5 мільйонів українців втратили робочі місця, а 7 мільйонів стали внутрішніми переселенцями.

Раніше ми писали, що українці можуть вийти на пенсію у 50 років.