RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Торкнулося не всіх: як змінилася ціна на електроенергію з 1 січня

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яка скасувала подорожчання водопостачання, прийняла рішення про мінімальне коригування тарифів щодо електроенергії. Комісія обмежила зростання тарифів, незважаючи на сильні ушкодження енергоінфраструктури в Україні після ракетних ударів російськими окупантами.

Про це поінформувала НКРЕКП.

Читайте також: Не тільки пенсії та комуналка: що зміниться у 2023 році

Так, 21 грудня 2022 року Комісія прийняла рішення про коригування тарифів, що діють з 1 січня 2023 року, на послуги з передачі електроенергії, диспетчерського (оперативно-технологічного) управління "Укренерго", розподілення електроенергії та на послуги постачальників універсальних послуг на 2023 рік.

Обмеження зростання тарифів на електроенергію зумовлено тим, що Комісія розуміє актуальне соціально-економічне становище в Україні та таке рішення відповідає інтересам усіх учасників ринку електроенергії – як виробників, так і споживачів.

Коригування проводилося з урахуванням необхідності забезпечення збалансованої роботи системного оператора, операторів систем розподілу, постачальників універсальних послуг та підтримання достатнього рівня стійкості енергосистеми країни. Вона відбулася за рахунок передбачення коштів для операторів електромереж для аварійного відновлення пошкоджених об'єктів електроенергетики, а також створення аварійного запасу обладнання та закупівлю необхідних для цього товарів/послуг.

"В результаті коригування цих тарифів середнє зростання ціни електроенергії для кінцевих непобутових споживачів становитиме близько 15 коп. за кВт*год. При цьому середнє зростання ціни електроенергії для промислових енергоємних споживачів складе близько 4 коп. за кВт*год", - йдеться у повідомленні.

Ціна за світло для побутових споживачів залишається такою ж, якою була, відповідно до Постанови Кабміну від 5 червня 2019 р. № 483.

Раніше "Апостроф" писав, кому можуть відмовити у виплаті субсидії та змусити повернути.