RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Чи індексуватимуть зарплати в Україні у 2023 році

У 2023 році роботодавцям дозволили призупинення нарахування індексації заробітної плати.

Про це повідомляє Державна служба з питань праці.

Наголошується, що у листопаді минулого року президент Володимир Зеленський підписав Закон України "Про Державний бюджет України на 2023 рік", яким передбачено зупинка індексації грошових доходів населення, зокрема також пенсій, стипендій, грошового забезпечення та інших виплат.

Утім, власник підприємства може прийняти рішення про додаткові стимулюючі виплати чи премії, але "бюджетникам" розраховувати на це не доводиться.

Читайте також: Гарного мало: що буде із зарплатами бюджетників у 2023 році

У свою чергу, в американському журналі TIME міністр фінансів України Сергій Марченко описав жахливий стан української економіки, яка опинилася у такому становищі через війну.

"Рік тому економіка України мала міцний фундамент: борг до ВВП становив менше 50%, а дефіцит бюджету - 3,5%. А потім розпочалась повномасштабна війна. І ми опинилися в новій реальності з зовсім іншими фінансовими потребами. Кошти, які мали бути спрямовані на цілі сталого розвитку, посилення конкурентоспроможності країни, були перенаправлені на оборону, гуманітарні потреби, підтримку людей, які постраждали від війни. У 2023 році на національну безпеку і оборону буде спрямовано близько 50% видатків державного бюджету", - пише очільник Мінфіну.

Сергій Марченко зазначив, що час, який триває війна, перетворили Україну зі стабільними фінансовими показниками на країну, яка спрямовує всі свої ресурси на боротьбу.

Наразі спад економіки зафіксований у 30%, інфляція сягнула близько 28%, до того ж в країні, де без роботи опинилася третина працездатних громадян, залишилися сотні зруйнованих або пошкоджених підприємств, а 8 мільйонів українців стали біженцями.

Разом із тим, як зазначив Сергій Марченко, у перший місяць повномасштабної війни практично увесь бізнес був паралізований, то зараз не працює лише 10% підприємств й доходи бюджету з квітня зросли на 20%.

На початку вторгнення РФ міжнародні партнери України визначили дефіцит бюджету нашої країни на рівні 5 млрд доларів на місяць. Нацбанку довелося надрукувати 12 млрд доларів США в гривневому еквіваленті, аби забезпечити всі необхідні видатки бюджету. У 2023 році дефіцит державної скарбнички сягне 38 млрд доларів.

Нагадаємо, що наступну індексацію пенсій в Україні заплановано провести у березні.