RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Чому знизилися ціни на пальне в Україні: пояснення експерта

В Україні суттєво знизилися ціни на паливо завдяки низці факторів, серед яких і низький попит взиму з боку населення, і надлишок запасів на українському паливному ринку.

Про це "Апострофу" розповіли директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн та експерт "Нафторинку" Олександр Сіренко.

Взимку спостерігається мінімальний попит на паливо, тому власники мереж АЗС вирішили знизити роздрібні ціни для утримання руху товару. Водночас зараз склалася ситуація, коли ціни одного паливного продукту можуть відрізнятися від мережі до мережі в межах до 5 гривень на літрі.

Читайте також: Взимку можна витрачати менше бензину: головні помилки водіїв у холодну пору року

"Хоча підстав для такої різниці практично немає, оскільки зараз всі оператори купують пальне тільки на європейському ринку і доставляють його в Україну одними й тими ж шляхами. Вартість товару, його якість і логістичні витрати для всіх однакові, тож і кінцеві ціни мали б не відрізнятися між собою. Деяка різниця в гуртовій ціні може виникати тільки в залежності від розміру закупівлі — для великих партій ціна дещо нижча. Проте ми зараз бачимо, що як раз великі імпортери тримають найвищу ціну на своїх АЗС", - пояснив Сіренко.

Разом з цим варто зауважити, що якби в Україні був дефіцит палива, то ціни б на нього не впали, навіть попри світові тенденції. Зважаючи на всі фактори, зараз на українському ринку доцільніше говорити саме про надлишок палива, а не його дефіцит.

"Річ у тім, що трейдери, зокрема на прохання уряду, привезли дуже багато палива в грудні, і в січні така динаміка продовжується. Це відповідно спричинило перелив ринку, багато мереж тримають зараз безпрецедентно великі запаси на 20-25 днів реалізації, і звичайно ж це тисне на ціни — вони падають, тому що багато хто хоче скинути ці партії для того, щоб повернутися гроші й поїхати знову за паливом", - додав Куюн.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Обвал цін на ринку автомобільного палива: чи збережеться тенденція