RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Навіщо українцям накопичувальна система пенсій: названо дві основні причини

Після закінчення війни в Україні планують запровадити накопичувальну пенсійну систему, завдяки якій українці зможуть у майбутньому отримувати більші пенсійні виплати – для цього є дві основні причини.

Про це повідомила заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак в ефірі телемарафону.

За її словами, основною причиною є те, що наразі співвідношення тих людей, що мають змогу працювати і пенсіонерів становить 1:1, що є занадто малим показником для функціонування солідарної системи та забезпечення гідних пенсійних виплат.

Читайте також: Виплати стануть більшими, але не у всіх: в Україні з'явиться новий вид пенсії

"У 2022 році один офіційно працевлаштований громадянин в Україні утримував через солідарну пенсійну систему одного пенсіонера. І це означає, що ми або маємо платити дуже низькі пенсії, або сплачувати дуже високий єдиний соціальний внесок", - пояснила Марчак.

Вона наголосила, що нормальною є ситуація, коли на одного пенсіонера є 2-3 людини, що працюють. Проте, наразі тенденції погіршилися у тому числі й через війну в Україні.

При цьому, другою причиною є швидкі темпи зменшення коефіцієнта заміщення, тобто того, який відсоток поточної зарплати буде в майбутньому забезпечувати пенсійна виплата. Посадовиця підкреслила, що лише системні рішення, у тому числі й впровадження накопичувальної пенсійної системи, дозволять врегулювати ситуацію.

"Країні вже зараз треба думати над тим, яким чином ми будемо врегульовувати пенсійні питання й проблеми в майбутньому, і які системні рішення ми будемо пропонувати. Власне запровадження накопичувальної пенсійної системи — це одне із системних рішень", — резюмувала заступниця очільниці Мінсоцполітики.

Раніше ми також повідомляли, кого першим торкнеться впровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні.