RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Заради справедливості: частині українців хочуть урізати пенсії

Нардепи пропонують внести зміни до закону щодо пенсій для суддів Конституційного Суду України, зменшивши розмір їхнього пенсійного забезпечення до 30% винагороди, замість 50% за діючими наразі нормами. Таким чином вони хочуть досягти справедливості серед українських пенсіонерів, особливо коли скоротилися обсяги фінансування пенсій.

Про це повідомив Комітет ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у Facebook.

Читайте також: На українців чекає найбільше підвищення пенсій: кого торкнеться і як рахуватимуть

Наразі середній розмір щомісячної пенсії суддів у відставці складає понад 150 тисяч гривень, що рівнозначно відповідним щомісячним виплатам 70 пенсіонерам у мінімальному розмірі або 20 пенсіонерам військовослужбовцям у відставці.

Законопроєктом про внесення змін до статті 27 Закону України "Про Конституційний Суд України" автори пропонують зменшити розмір пенсійного забезпечення суддів Конституційного Суду України до 30% винагороди такого судді.

"Мати середню пенсію у розмірі 150 тисяч на місяць в умовах воєнного стану за рахунок коштів єдиного соціального внеску – на мою думку, не є нормальним та справедливим до громадян, які сплачують такий внесок і отримують пенсії в десятки разів менші", - повідомила глава Комітету Галина Третьякова.

На даний момент середня пенсія у країні - 4 370,45 гривень.

"Треба зробити якісну та ефективну соціальну систему. Щоб, як мінімум, була соціальна справедливість", - заявив голова підкомітету з питань соцзахисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їхніх підприємств і громадських об’єднань Комітету Сергій Гривко, який рекомендував Верховній Раді прийняти законопроєкт за основу.

Нагадаємо, в Україні громадяни літнього віку зможуть отримувати пенсії з благодійних внесків. Відповідний механізм, розроблений Пенсійним фондом, подано на обговорення.