RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Перерахунок пенсій у березні: кому додадуть до виплат понад 500 гривень

В Україні у березні 2023 року відбудеться щорічна індексація пенсій, в результаті якої розрахунковий розмір виплат (без надбавок) може досягти до 24% – деякі українці зможуть отримати надбавку у розмірі 500 грн.

Про це повідомляє "На пенсії".

Йдеться про пенсіонерів, які отримують мінімальні пенсійні виплати, або близькі до нього.

Зазначається, що зараз не можна напевно сказати, що пенсії перерахують саме на 24% — це стане відомо ближче до проведення індексації. Однак, збільшення точно стане найвищим за всі останні роки. Причиною цього є індекс інфляції, закладений у формулу розрахунку пенсійних виплат, який суттєво зріс через повномасштабне російське вторгнення.

Читайте також: Доведеться вийти на відпочинок пізніше: хто з українців залишиться без пенсії у 2023 році

Нагадаємо, індексацію, чи осучаснення, пенсій у березні розраховують так: рівень інфляції за рік ділять на два, і додають до цього половину середнього за три роки щорічного збільшення зарплат.

Отримана у відсотках цифра після вищезгаданого підрахунку і буде рівнем індексації пенсій для їхньої розрахункової частини виплат (всі надбавки не враховуються). Тобто якщо людині збільшили пенсію за віком, то під час осучаснення 24% додадуть не до всього розміру пенсії, а лише до розрахункової частини.

Розрахункова частина – це та сума пенсійних виплат, на яку людина заробила. Потім до неї можуть додаватися надбавки, наприклад, за понаднормовий стаж або за особливі заслуги й т.д.

Раніше ми писали, що в Україні запроваджується нова форма забезпечення пенсіонерів.