RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Перерахунок для працюючих та непрацюючих буде різним: як зміняться пенсії після індексації

В Україні планують запровадити накопичувальну пенсійну систему, завдяки якій українці зможуть передавати пенсії у спадок, в той же час поки що перерахунок виплат для працюючих та непрацюючих пенсіонерів відрізняється через різні принципи їх розрахунку.

Про це пише ресурс "На пенсії".

Як правило, при оформленні пенсії її величиною є добуток середньої зарплати по Україні за три минулі роки, коефіцієнта, що вираховується на підставі індивідуальної зарплати людини та її співвідношення із середньою зарплатою по країні, а також коефіцієнта стажу, проте при цьому за кожною складовою є безліч окремих аспектів.

Читайте також: ПФУ звинуватили у "недоплаті" пенсій: як самостійно вирахувати розмір

Якщо розмір пенсії та надбавки за наднормативний стаж прив'язаний до прожиткового мінімуму, то непрацюючим пенсіонерам роблять перерахунок пенсії автоматично в тій частині, яка від нього залежить. Працюючим же пенсіонерам виплати у такому разі не перераховують.

Коли людина звільняється, то пенсію перераховують з урахуванням актуальнішого прожиткового мінімуму, який діє на момент звільнення.

Такий самий механізм діє щодо тих, у кого мінімальна пенсія за віком залежить від розміру мінімальної зарплати по країні. Аналогічна ситуація і з новими доплатами, які залежать від віку та стажу.

З 1 грудня 2022 року в осіб молодших 70 років при стажі у жінок 30 років та у чоловіків 35 років загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути нижчим за 2500 гривень. Однак це підвищення торкнулося лише непрацюючих громадян.

Для працюючих залишилися колишні розміри та будуть переглянуті лише у разі звільнення.

Нагадаємо, як раніше писав "Апостроф", з 1 березня в Україні завдяки перерахунку деякі категорії громадян отримають надбавки до пенсії.