RU  UA

Захід може передати Україні заморожені активи РФ: експерт пояснив, коли це буде можливо

Передача Україні заморожених у Європі активів рф є дуже складною процедурою. Більш ймовірно, що росія сама погодиться віддати ці активи у вигляді репарацій після своєї капітуляції.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив експерт-міжнародник Тарас Семенюк.

"Передача нам заморожених активів рф – це непростий кейс. Перші випадки ми бачимо і розуміємо, що це можливо, але це поки не є масовою практикою. Тут ми стикаємося з основним принципом та цінністю ЄС недоторканності приватної власності і європейці не будуть іти врозріз з тими правилами, які вони самі встановили. Тому зараз я не бачу можливостей побачити лавинуподібну передачу нам якихось російських активів. Але я думаю, що більш ймовірно, що арештовані активи можуть лягти в основу репарацій, які будуть направлені на відбудову інфраструктури України саме в момент, коли буде підписано капітуляцію росії. Це може бути однією з умов підписаного документу, що росія завдала шкоди, вона за власний кошт і відбудовує", – пояснив експерт.

Як писав "Апостроф", генеральний прокурор США Меррік Гарланд санкціонував першу передачу конфіскованих коштів російських олігархів на відновлення України.