RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Перехід на інший тип пенсії: українцям нагадали про додаткову пільгу

Якщо пенсіонер, який отримує пенсію по інвалідності, досяг 60 років і має 30 років страхового стажу, він може перейти на "вікові" виплати.

Пенсія з інвалідності ІІ групи, як пише ресурс oblikbudget, призначається у розмірі 90% пенсії за віком, обчисленою відповідно до статей 27, 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

При обчисленні розміру пенсії за інвалідністю до страхового стажу зараховується додатковий стаж – період від дня встановлення інвалідності до досягнення шістдесятирічного віку.

Читайте: Пенсії, податки та курс валют: які зміни чекають українців у березні

У той же час, при нарахуванні пенсії за віком враховується лише відпрацьований страховий стаж, а додатковий стаж не враховується.

Якщо пенсіонер, отримуючи пенсію за інвалідністю, продовжував працювати і за нього було сплачено внески, то він придбав страховий стаж, який буде враховано при переході на пенсію за віком.

Ч.3 ст.45 Закону встановлює додаткові пільги пенсіонеру, який після призначення пенсії за інвалідністю продовжував працювати, придбавши таким чином щонайменше 24 місяці страхового стажу.

Для нього застосовується середня заробітна плата за три календарні роки, що передують року звернення за пенсією за віком.

Переведення з одного виду пенсії на інший відбувається з дати подання заяви за матеріалами пенсійної справи та з урахуванням додаткових документів про стаж або стаж та заробіток, не врахованих у пенсійній справі, у тому числі після призначення пенсії.

Нагадаємо, "Апостроф" писав, що пенсії з 1 березня не підвищать чотирьом категоріям українців.