RU  UA

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

Тут хоча б вижити: скільки в українських пенсіонерів залишається "вільних" грошей на місяць

Попри щорічну індексацію пенсій, яку вдалося провести навіть під час війни у березні 2023 року, пенсіонери все одно мають досить скромні виплати.

Що вони можуть купити на свої гроші йдеться у матеріалі "Апострофу".

Так, щомісяця пенсіонери зазвичай витрачають гроші, як мінімум, на продукти, ліки, комуналку – найбільш необхідні потреби, аби просто вижити, не кажучи про додаткові або позапланові витрати.

Якщо для прикладу взяти середню пенсію в Україні, що становить 3500 гривень та порахувати вартість продуктового кошика з основних продуктів, таких як хліб, масло, олія, овочі, бакалія, молоко, яйця, м'ясо та інші, то ця сума становитиме приблизно 1908 гривень на місяць, що дорівнює 55% від розміру пенсії.

Читайте також: Індексація пенсій українцям з 1 квітня: кому збільшать виплати

Окрім цього, пенсіонери часто змушені купувати медикаменти, ціни на які за рік виросли більше, ніж на 20%. До прикладу, якщо рік тому пенсіонер на медикаменти в середньому щомісяця витрачав 300 гривень, то сьогодні відповідні витрати збільшились до 360 гривень. Зрозуміло, що ця цифра є вельми умовною - реальні витрати на медикаменти можуть бути значно більшими.

Також не варто забувати про оплату комунальних послуг. Оскільки влада на час дії воєнного стану заморозила більшість тарифів на послуги ЖКГ, за рік вони змінилися несуттєво – лише на 5%. Варто зазначити, що деякі пенсіонери також отримують житлову субсидію. Повна вартість "комуналки" з урахуванням опалення може перевищувати 2500 гривень на місяць. З цієї суми пенсіонер, який отримує субсидію, із власних коштів сплачує приблизно 1000 гривень.

Тож, із цього випливає, що грошей, що залишилися, вже не вистачає ані на одяг, ані на дорожчі медикаменти, які необхідні при серйозних захворюваннях, ані навіть на цигарки, якщо пенсіонер палить - тут хоча б вижити.

Більше читайте в матеріалі "Апострофу": Наказано – вижити: що можна купити на українську пенсію

  • Вас може зацікавити:

Фокус для клоунів: пенсіонери обурені індексацією виплат у березні

Куди звертатись при зміні пенсійного рахунку: відповідь ПФУ

Город, таксі та навіть інвестиції: як пенсіонерам в Україні отримати додатковий заробіток - 8 ідей