RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Накопичувальні пенсії в Україні: у Раді зареєстрували важливий законопроєкт

В українському парламенті зареєстрували законопроєкт, який передбачає запуск накопичувальної пенсійної системи з 2023 року.

Йдеться про проєкт закону №9212, свідчить інформація на сайті Верховної Ради.

Читайте також: Кому в Україні не перерахують пенсії: роз'яснення ПФУ

Метою законопроєкту, який зареєстрували депутати від "Слуг народу", є формування обов'язкових пенсійних накопичень, з яких громадяни у майбутньому отримуватимуть додаткове джерело пенсійних виплат.

До системи накопичувального пенсійного забезпечення зможуть долучитися усі категорії працівників, яким не більше 55 років. Для фізосіб-підприємців та самозайнятих осіб участь у системі буде на добровільній основі.

Накопичувальні внески залежатимуть від заробітної платні працівників. У 2023 році - 1% від розміру, 2024-му - 1,5%, з 2025-го - 2%. Держава співфінансуватиме внески на паритетних засадах із бюджету.

Розмір єдиного соцвнеску, що сплачуватимуть роботодавці, залишиться незмінним, накопичувальний внесок буде включений у склад ЄСВ. За бажанням працівників обсяг самостійних внесків може бути збільшений.

Кошти будуть накопичуватися на індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках. У разі смерті особи право власності на пенсійні заощадження отримають спадкоємці.

До кінця 2025-го внески будуть акумулюватися в уповноваженому пенсійному фонді, створеному державою, а з 2026-го накопичення дозволять перевести у будь-який інший фонд або залишити у державному.

Минулого року через повномасштабну війну з російськими окупантами в Україні пенсійну реформу призупинили. Її планують запроваджувати 2023 року, що стане стимулом для повернення українців до країни, заявили раніше у Мінсоцполітики.

Нагадаємо, пенсіонерам, які досягли 70 років, встановили щомісячну доплату до пенсії у розмірі 300 грн.

  • Вас також може зацікавити:

Українцям додадуть 1200 гривень до пенсій: кого торкнеться

Видача пенсійних посвідчень переселенцям: Кабмін оновив правила

Зеленський підписав важливий "пенсійний" закон: про що в ньому йдеться