RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

НБУ вирішив націоналізувати великий банк, власники якого підтримують РФ і війну в Україні

20 липня Центробанк ухвалив рішення, покликане передати у власність держави "Сенс Банк" (колишній Альфа Банк), що належить російським підсанкційним олігархам.

Про це оголосив очільник НБУ Андрій Пишний на брифінгу.

Читайте також: Всевидюче око НБУ: чи Нацбанк перевірятиме всі операції українців

Він зазначив, що регулятор ухвалив рішення вивести з ринку банк з російським корінням, тому звернеться з пропозицією до уряду щодо участі держави у зазначеній процедурі.

Таке рішення ухвалили у зв'язку з тим, що власники фінустанови мають зв'язки з Росією та підтримують дії держави-агресорки, що завдавало суттєвих репутаційних ризиків та негативного впливу на його діяльність.

Також до такого рішення призвели й укази президента України з приводу санкцій проти власників цього банку, підписані у жовтні минулого року, які передбачають замороження активів.

"В умовах дії в Україні воєнного стану і з урахуванням поточного фінансового стану АТ "Сенс Банк" все вищеперелічене становить загрозу інтересам вкладників та інших кредиторів банку. У таких умовах відповідно до вимог закону України "Про банки та банківську діяльність" Національний банк зобов'язаний прийняти рішення про виведення системно важливого АТ "Сенс Банк" з ринку", - пояснили у Нацбанку.

Після переходу фінустанови у власність держави частка державних банків на ринку зросте на 3% - до 56%.

"Сенс Банк" став найбільшою фінустановою, що належить підсанкційним громадянам - Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову.

Нагадаємо, раніше в Україні повернули масове блокування банківських рахунків.

  • Вас може зацікавити:

В Мonobank масштабний збій в роботі: що відомо

Тисячі українців потрапили у боргову яму: як домовитися з банком про погашення кредиту

Банк чи обмінник не приймає валюту: що треба знати