RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Друзі пізнаються в біді: фермери країн Балтії засудили польську блокаду України

Дві країни Балтії виступили проти дій польських фермерів у перешкоджанні постачання українського зерна. Йдеться про Литву та Латвію.

Про це повідомляє видання LRT.

Читайте також: У Польщі розсипали 160 тонн зерна з України: як покарали зловмисників

За словами глави Литовської асоціації виробників зерна Аушріса Маціяускаса, литовські фермери не мають наміру з 1 березня підтримувати польський протест на кордоні країни. Фермери не будуть перешкоджати постачанню зерна з України. Для них більшою проблемою є продовольство з Росії.

Поляки протестують проти "дешевого зерна з України" та запланували упродовж тижня заблокувати дорогу на литовському кордоні. Також була з'явилась інформація, що до акції долучаться литовські фермери – зі свого боку держкордону. Проте, як стверджує керівник Литовської асоціації виробників зерна, цього не буде.

Водночас, міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе, заявив перед початком "аграрних" переговорів у Євросоюзі, що його країна вимагає заборонити імпорт зерна з РФ до ЄС. При цьому забезпечити продовольчу безпеку регіону пропонує за рахунок аграрної продукції з України. Міністр розкритикував дії поляків на кордоні з Україною.

"Все, що імпортується з Росії, може імпортуватися з України. Таким чином (забороною імпорту з РФ. – Ред.) ми підтримаємо Україну, а не допомагатимемо Росії підгодовувати її машину війни... Зараз у нас є ці труднощі на польському кордоні. Ми повністю підтримуємо Україну. З погляду Європейського Союзу, те, що відбувається на кордоні, не є зрозумілим", - цитує посадовця видання "Укрінформ".

Латвія вже заборонила імпорт російського збіжжя на рівні національного законодавства, додав Краузе.

26 лютого у Брюсселі зібрали зустріч міністрів сільського господарства Євросоюзу для обговорення ситуації в с/г галузі та протестів фермерів.

Нагадаємо, президент Польщі підтримав ідею зустрічі українського та польського урядів з представниками Єврокомісії для вирішення ситуації з блокадою на кордоні.

  • Вас також може зацікавити:

Блокада кордону: в Україні знайшли, як гідно відповісти польським фермерам, відео

Ціни можуть підскочити: що під загрозою подорожчання в Україні через блокаду поляками кордону

Проблема зникне вже сьогодні: Туск анонсував розблокування військових та гуманітарних вантажів на кордоні