RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Протести в Польщі найбільше вдарять по одній категорії українців: до чого готуватися

Протести польських фермерів на кордоні ускладнюють імпорт в Україну скрапленого газу. Його кінцева роздрібна вартість може підскочити до 33-35 гривень у деяких мережах.

Такі прогнози озвучили експерти ринку пального, йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Протести фермерів: Польща назвала дату початку переговорів щодо блокади кордону

Пальне сьогодні завозиться в нашу країну через західний кордон, а тому перекриття значної ділянки цього кордону неминуче впливає на об’єми і регулярність постачання.

За словами експерта "Нафторинку" Олександра Сіренка, найбільше блокування кордону вплинуло на ринок скрапленого газу. Польща є найбільшим постачальником цього пального на територію Україн. Частка становить близько 40%.

Як зауважив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, ринок автомобільного газу критично залежить саме від автоперевезень.

"Дизель і бензин технічно можна транспортувати залізничними цистернами, тож у випадку закриття автошляхів існує альтернативний спосіб доставки", - наголосив він.

До того ж, газ може перевозитися виключно спеціальними автоцистернами, тому блокування транскордонних шляхів призводить до того, що перевезення просто припиняються. Перебої з постачанням підштовхнуть ціни на пальне вгору.

"Українські трейдери вже купують газ по 47 тисяч гривень за тонну. Це приблизно 25,65 гривні за літр. З урахуванням всіх додаткових витрат це означає, що на АЗС цей газ коштуватиме близько 29-30 гривень за літр. А деякі мережі, які утримують вищу маржу, продаватимуть його по 33-35 гривень", - пояснив Сіренко.

Станом на 26 лютого роздрібна вартість автогазу у середньому дорівнює 27,9 гривні.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Ціни на бензин та газ зміняться: чого чекати з весни

  • Вас також може зацікавити:

Путін засвітив свою 5-ту колону: дипломат про блокаду кордону та вихід із ситуації

Зустріч на Бузі: чи зможуть українські та польські урядовці зупинити блокаду кордону

На протесті "фермерів" в Польщі засвітився агент РФ з бази "Миротворця": фото