RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

А де ж гроші? Чому національний кешбек може стати "дорогим задоволенням" для українців

Програма національного кешбеку "Купуй українське", яка нещодавно була анонсована президентом Володимиром Зеленським, може виявитися занадто складною для втілення та дорогою для платників податків.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Економіка України адаптувалася до війни, але є дуже велике "але": з’явився невтішний прогноз

Програма кешбеку має на меті стимулювання внутрішнього споживчого попиту в країні та пожвавлення економічного розвитку в цілому. Поки що не відомо, як буде працювати механізм кешбеку, але вже зрозуміло, це буде складною та витратною справою.

"Найголовніше, що цей кешбек буде виплачуватися за рахунок платників податків. Це означає, що держава повинна буде витратити додаткові зусилля для того, щоб стягнути з громадян і підприємств додаткові кошти. Потім ці кошти потрібно буде розподілити між всіма покупцями українських товарів, що також вимагатиме значних витрат на адміністрування цього процесу", - пояснив експерт CASE Україна Володимир Дубровський.

Також, за його словами, якщо умовою отримання кешбеку буде придбання товарів вітчизняного виробництва, то виникає питання, який саме товар можна вважати українським.

"Якщо взяти хлібину, то можна сказати, що вона практично повністю вироблена в Україні. А якщо українське підприємство пошило костюм з імпортної тканини? Чи завезло якийсь виріб і упакувало? Ця продукція є українською, чи ні? Тож провести чітку лінію розділу між вітчизняними і імпортними товарами неможливо", - переконаний експерт.

Крім того Володимир Дубровський розвінчав міф про те, що кешбек обов'язково збільшить попит на українську продукцію і, як наслідок, вітчизняне виробництво.

"Такий результат зовсім не гарантований. Адже розширення виробництва залежить від багатьох факторів - конкуренції на ринку, інвестицій, податкової політики, конкурентоздатності виробників тощо. Якщо ці фактори несприятливі, то підвищення попиту на вітчизняну продукцію призведе лише до підвищення цін на неї", - підкреслив експерт.

Читайте повний текст матеріалу: Україна має зайві гроші? Чи спрацює кешбек по-українськи

Вас також може зацікавити:

На воєнні рейки не перейшли: як виживає українська економіка з 2022 року

Перерахунок пенсій і виплати ВПО по-новому: що чекає українців з 1 березня

Боржників лишають без світла: де вже вимикають електроенергію і як це відбувається