RU  UA

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

Долар перетнув позначку у 40 гривень: на скільки ще подорожчає і як довго буде зростати курс

На українському валютному ринку тенденція дуже повільного зростання курсу долара до гривні збережеться, щонайменше, до осені 2024 року.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

В останні дні долар суттєво подорожчав, його готівковий курс впевнено перетнув позначку у 40 гривень. Проте експерти не прогнозують різкого зростання валютного курсу. Наголошують, що зараз курс фактично формує не ринок, а Національний банк.

Як розповів "Апострофу" експерт CASE Україна Володимир Дубровський, зокрема, на значну девальвацію регулятор не піде, оскільки це означатиме великі витрати на обслуговування зовнішнього боргу.

"Ще одне обмеження для Нацбанку - щоб депозити в гривнях залишалися привабливішими, ніж купівля валюти. У нього є всі можливості, щоб керувати курсом, оскільки курс фактично підтримується за рахунок продажу валюти, яка надходить від наших партнерів. Її можна більше продавати, можна менше. Але у будь-якому випадку, він (валютний курс, - Апостроф) не відбалансований експортом та імпортом, а підтримується цими вливаннями. Тому можна сподіватися, що він буде відносно стабільним, але з дуже плавним трендом на девальвацію", - пояснив він.

Засновник інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак дотримується аналогічної думки. У коментарі "Апострофу" він зазначив, що Нацбанк має ще одну причину для стримування зростання курсу долара.

"Нацбанк якщо і опускає гривню, то дуже ретельно стежить за тим, щоб дохідність гривневих інструментів була вищою, ніж швидкість девальвації. Умовно кажучи, якщо ОВДП (облігації внутрішньої державної позики, - Апостроф) на кожен долар приносять на місяць приблизно 50 копійок, то девальвація йде на рівні 30-40 копійок", - повідомив він.

З огляду на це, переконаний, що доволі плавна та контрольована девальвація національної валюти продовжиться.

"Із загальних міркувань, курс 39,5-40-40,5 – це надовго, принаймні, до осені, оскільки восени у нас традиційно збільшується попит на долар, імпортери закуповують багато товарів на новорічні свята та відбувається зростання курсу. Не думаю, що цього року він буде суттєвим, бо у нас величезні золотовалютні резерви, відкрилося американське фінансування", - заявив він.

При цьому всі опитані "Апострофом" експерти одностайні у тому, що такий сценарій можливий виключно за відсутності якихось катастрофічних подій.

Консенсусний експертний прогноз передбачає, що без наявності значних потрясінь на кінець 2024 року курс долара перебуватиме у ціновому діапазоні 40-41 грн/$.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Долар пішов за 40: чи обвалиться гривня до кінця року

  • Вас також може зацікавити:

Українцям прогнозують долар по 54: яким буде курс до 2029 року

Наскільки подорожчає долар в Україні: в Мінекономіки дали прогноз до 2027 року

Долар долає нові висоти: що викликало падіння гривні і що буде далі