RU  UA

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07

Новини

17 вересня

Всі новини

Перші 1,4 млрд євро: у ЄС назвали термін надходження коштів від активів РФ

Європейський Союз (ЄС) надішле перший транш у розмірі 1,4 млрд євро з відсотків від заморожених активів Російської Федерації до Європейського мирного фонду на початку серпня 2024 року. Кошти спрямують на закупівлю озброєння для України.

Про це повідомив високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель на брифінгу у Брюсселі.

За його словами, він повідомив учасників засідання Ради ЄС з питань закордонних справ, що відбулося 22 липня, про термін надходження коштів із прибутку від російських активів.

"Щодо прибутків, я поінформував міністрів про прогрес у підготовці першого переказу 1,4 млн євро, який, як очікується, відбудеться на початку серпня - наступного тижня", - повідомив високий представник ЄС.

Боррель уточнив, що кошти підуть на придбання пріоритетної військової зброї для Збройних сил України. А саме: засобів протиповітряної оборони, артилерійських боєприпасів, а також озброєнь в української промисловості.

"Таким чином, ми не просто надаватимемо військову підтримку Україні, а й зсередини самої України. Що, певна річ, є найлогічнішим та найефективнішим шляхом, яким ми можемо піти", - додав він.

Раніше у Євросоюзі схвалили передачу відсотків від заморожених активів РФ Україні.

Як відомо, країни-партнери заблокували російські активи після початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 року. Йшлося про 300 млрд доларів, однак це не є точною сумою: туди включені, зокрема, золотовалютні резерви Центробанку Росії, які зберігалися в іноземних фінустановах.

Раніше ми писали, що Україна може отримати перший транш з доходів від заморожених закордонних активів Росії найближчим часом.