RU  UA

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10

Новини

19 вересня

Всі новини

Актив на 2 млрд грн: у власність держави перейшла компанія російського олігарха

У власність держави за допомогою Служби безпеки перейшов актив на 2 млрд гривень чергового російського олігарха Віктора Кононова - ПрАТ "Вінницяпобутхім".

Про це інформує пресслужба СБУ.

Як зазначається, Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту щодо передачі в дохід держави компанії росіянина.

Відомо, що підприємство займалося виробництвом косметичної продукції та побутової хімії таких брендів як "Ушастый нянь", "Мистер чистер", "Sarma".

"Мова йде про передачу на користь держави 100% акцій компанії, а також усіх її банківських рахунків, промислових потужностей, транспорту та нерухомості", - наголошують у спецвідомстві.

Кононов є генеральним директором та одним з бенефіціарних власників підсанкційної російської компанії "Невская косметика", якій належали активи цього підприємства.

Як додають в СБУ, сам російський олігарх є публічним прихильником війни проти України та одним з ключових "донорів" бюджету країни-агресора.

Для приховання від націоналізації продукцію вінницької філії, топменеджмент компанії хотів вивезти її з України як гуманітарку. Співробітники СБУ своєчасно викрили оборудку і заблокували влітку 2022 року.

Розслідування триває за трьома статтями Кримінального кодексу:

ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми);
ч. 1 ст. 388 (незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації);
ч. 1 ст. 445 (незаконне використання символіки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала).