RU  UA

Пʼятниця, 27 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85

Новини

27 вересня

Всі новини

Виплати зростуть до 60% від зарплати: українцям анонсували пенсійну реформу

В Україні з липня 2025 року набудуть чинності зміни у пенсійному забезпеченні, які передбачатимуть зростання пенсій до 60% від заробітної плати.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства соціальної політики.

Як зазначається, відомство йде в ногу з часом - 27 вересня презентувало е-сервіс "Соціальний портал", де міститиметься Єдина соціальна історія кожного українця і можна буде подати заяви на соціальні послуги онлайн. Водночас, наступного року очікуються суттєві зміни у соціальній сфері. Зокрема, наголосили, що в рамках пенсійної реформи оновлять пенсійне законодавство.

За інформацією міністерства, йдеться про поступові кроки з оновлення пенсійних норм. Нове законодавство буде характеризуватися трьома ключовими компонентами, які дозволять українцям у майбутньому розраховувати на значно вищі виплати на заслуженому відпочинку:

  • солідарну пенсію;
  • накопичувальну пенсію;
  • добровільні пенсійні накопичення.

"Поєднання солідарної та накопичувальної систем дозволить забезпечити заміщення 60% заробітку особи протягом її життя, що сприятиме підвищенню фінансової стабільності громадян після виходу на пенсію", – повідомили у Мінсоцполітики.

Нагадаємо, уряд не заклав грошей до проєкту держбюджету на 2025 рік на підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Виплати заморозять на рівні поточного року.