Ймовірними причинами здорожчання яєць можуть бути зміна кормової бази та відключення електроенергії.
На цьому в етері Громадського радіо наголосив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
Він вказує, що приблизно 70% собівартості яйця - це комбікорм, яким годують курей. І у випадку, коли відбувається зміна кормової бази, існує можливість росту ціни.
Інша причина здорожчання пов'язана з тим, що на птахофабриках є багато автоматики, яка потребує електричної енергії (наприклад, для підтримання сталої температури). Тому перехід на генератори у період відключень електрики також впливає на ціну.
Пендзин також звертає увагу, що 95% яєць на ринку - це яйця з птахофабрик, а 5% - з домогосподарств населення (домашні яйця). Настання холодів впливає на те, що кури починають нестися менше, що можна помітити у домашніх господарств. А це своєю чергою також зменшує пропозицію.
"Теоретично, підстави для зростання цін є. Єдине, треба з’ясувати Антимонопольному комітету, наскільки є обґрунтованим таке велике підняття ціни. Тому що ми вже побачили, зростання на 50%, іноді 70%", - додає він.
Раніше "Апостроф" також писав, що уряд затвердив Порядок повернення (заміни) непридатних та небезпечних харчових продуктів. Строки повернення - від доби до 14 днів з моменту придбання.