RU  UA

Фінансування і зарплати лікарям: що бюджет-2022 готує для української медицини

В Україні вперше за всю історію збільшено бюджет на фінансування медицини більше ніж на 30 млрд гривень. Крім того, з 1 січня медикам підвищать мінімальну заробітну плату.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив народний депутат від фракції "Слуга народу", голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

"Вперше за всю історію незалежної України на таку велику суму збільшено бюджет фінансування системи охорони здоров'я. Більше 30 млрд гривень на наступний рік додано грошей. Так, це не 5% ВВП, але ми ж теж маємо розуміти, що в Мінфіна є не тільки система охорони здоров'я. Є багато видатків у держави, ми пережили два карантинних роки, економіка тільки почала зростати", - пояснив Радуцький.

За словами Радуцького, до проекту бюджету ще вносяться правки, тож цей документ ще не є остаточним.

"Цей бюджет не остаточний, ще будемо додавати. Ми вчора внесли 68 поправок до закону про бюджет. Комітет все одно не підтримав прохання Мінфіну прибрати з бюджетного кодексу норму про 5% і про 250% ставки для лікарів і для медичних сестер. Це ми не підтримали, це принципова позиція Комітету. Наскільки я розмовляю з колегами в залі, це не підтримують в залі - прибрати цю норму", - додав нардеп.

З 1 січня 2022 року збільшать мінімальну зарплату для лікарів та медичних працівників. Крім того, буде введено нове поняття колективних договорів.

"Що стосується фінансування, вперше за історію незалежної України з 1 січня вводиться мінімальна заробітна платня - це вже вирішено і гроші в бюджеті на це є. Для лікаря це 20 тисяч гривень, для медичної сестри - 13,5 тисяч гривень. Знову таки, це не середня зарплата, а мінімальна. Також з нового року вводиться нове поняття колективних договорів, бо в нас як відбувається: головний лікар виписує собі зарплату 120 тисяч гривень, а звичайний лікар отримує 6 тисяч. Цього не буде. Уряд вже вніс норматив, що заробітня платня головного лікаря не може бути на 60% вищою, ніж середня зарплата лікаря в лікарні. Хочеш платити собі 120 тисяч, значить лікар має отримувати 80", - резюмував Радуцький.