Валютний ринок

Немає грошей: чому в Україні стрімко росте курс долара

В Україні виник дефіцит готівкової іноземної валюти, що стало однією з причин стрімкого зростання курсу долара до гривні в останні дні. Про це повідомило джерело "Апострофа".

"З США вивезти долари зараз не можна, також Україна отримувала валюту з Німеччини, але і звідти її доставити складно. Ми закрили авіасполучення. В результаті готівки просто немає", - сказав співрозмовник видання.

Цю інформацію опосередковано підтверджує і Національний банк України (НБУ): "В останні дні ми спостерігаємо ознаки нестачі готівкової валюти в касах банків. Це викликано підвищенням попиту населення на готівкову валюту".

Разом з тим, співрозмовник "Апострофа" підкреслив, що НБУ в умовах колапсу з валютою працює занадто мляво.

У Нацбанку ж заявили, що через припинення авіаперевезень і закриття кордонів готівкова валюта в нашу країну доставляється із затримкою. Разом з тим, в НБУ заявили, що вирішують цю проблему.

Крім того, в НБУ повідомили, що на кореспондентських рахунках комерційних банків знаходяться 8 мільярдів безготівкових доларів, які українці можуть купувати шляхом конвертації в безготівковій формі.

Зазначимо, що станом на середину дня 17 березня, курс долара на міжбанківському валютному ринку становив 27,15 гривні. При цьому, в обмінних пунктах курс покупки готівкового "зеленого" був більш 28 гривень, а в деяких перевищував 29 гривень.