RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В Україні може "злетіти" долар: що подорожчає найбільше

Подальше знецінення української гривні щодо долара може призвести до подорожчання деяких товарів, серед яких - товари з-за кордону і продукти харчування.

Про це говорять експерти в сюжеті "ТСН.Тиждень".

За словами опитаних економістів, до кінця 2020 року долар не повинен перевищити заданий коридор в Держбюджеті - 29 гривень 50 копійок. В даний час курс вже перетнув межу 28 гривень за долар.

Через зростання курсу долара ймовірно відбудеться подорожчання імпортної побутової техніки. Щоб завезти продукцію в Україну, імпортери купують дорогий долар, а це підвищує вартість товару в гривнях.

За підрахунками експертів, можуть піти вгору ціни на паливо, якщо гривня продовжить падіння: на кожні 10 копійок девальвації бензин і дизельне паливо будуть реагувати подорожчанням на 7-8 копійок на літрі.

Подорожчання в Україні хліба викликане зростанням світових цін на зерно, які теж вимірюються в доларах. Тому українські продавці малюють на цінниках більші цифри.

Овочі для борщового набору, за прогнозом експертів, подорожчати не повинні, якщо долар не поставить новий рекорд, досягнувши вартості в 30 гривень.

"Ми не знаємо, що буде з доларом. Може бути 30, а може бути і 25. Ситуація може мінятися в залежності від зовнішніх обставин і ми їх не можемо передбачити", - зазначає фінансист Тарас Козак.

Як повідомляв "Апостроф", експерти прогнозують, що долар продовжить помірно зростати по відношенню до української валюті і подолає позначку в 28 гривень.