RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Наскільки може злетіти курс долара в Україні: економіст назвав максимальний курс

Український уряд офіційно надав проект державного бюджету на 2022 рік. Документ вже внесений на розгляд парламентом. У ньому зазначено курс долара, який, на думку Кабміну, на кінець наступного року складе 28,7 гривні. У Кабміні вважають, що середньорічний обмінний курс становитиме 28,6 гривні/долар, а на кінець 2022 року він не перевищить 28,7 гривні/долар.

Портал "Апостроф" вирішив розібратися, наскільки такі прогнози реалістичні, і що може статися на українському ринку валют в 2022 році.

Так, українцям, принаймні в найближчий рік, можна не побоюватися з приводу курсу національної валюти - навіть якщо вона ослабне, то дуже незначно.

Втім, завжди є можливість купити долари або іншу тверду валюту.

Тим більше, що все ж є ризик того, що ситуація для гривні, як і для всієї економіки України, різко погіршиться - "чорних лебедів" поки що ніхто не відміняв.

Андрій Шевчишин не виключає, що в 2022 році курс долара може злетіти до 29,6 гривні/долар. "Це - максимальний курс при базовому сценарії", - сказав він, додавши, що зовсім не обов'язково, що на такій позначці він буде триматися довго.

Є чинники, на які впливати неможливо. Наприклад, погодні умови, від яких залежить урожай. А агропродукція, як відомо, є одним з головних джерел валютних надходжень до нашої країни.

Також можуть впасти ціни на метали і руду (вони, до речі, вже почали падати), які Україна також поставляє на експорт. Обвал цін на ці товари цілком можливий, якщо станеться фінансово-економічна криза, наприклад, в Китаї. Нагадаємо, азійська криза 1997-1998 років призвела до дефолту Росії і сильно вдарила по Україні.

Також не можна скидати з рахунків агресивні дії нашого північного сусіда.

В умовах, близьких до "ідеального шторму", курс може вийти на рівень 34-35 гривень/долар, а, якщо ідеальний шторм все ж станеться (коли воєдино зійдуться всі негативні фактори, які тільки можна собі уявити), є ризик, що курс підскочить до 40 гривень/долар, вважає Шевчишин.

"Але ймовірність такого сценарію незначна мала", - при цьому заспокоює експерт.

Детальніше читайте в матеріалі порталу "Апостроф": "Маніпуляції з курсом валют: навіщо в бюджеті-2022 штучно завищують доходи".