RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

Всі новини

Гривня падає на тлі загрози вторгнення військ РФ: що буде з курсом

Починаючи з листопада 2021 року позначка долара повільно, але стабільно рухається угору. Протягом цього часу іноземна валюта сягала, як мінімального, так і максимального значення за останні два роки. На думку експертів, основною причиною такої ситуації є геополітичні процеси навколо України.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Економіст Олег Пендзин вважає, що головною проблемою підвищення курсу долара є страх іноземних інвесторів втратити в Україні гроші, які вони будь-якими способами зараз намагаються вивести. Доки питання, пов’язані із загрозою нової агресії РФ не будуть вирішені, ситуація залишиться незмінною або погіршуватиметься, вважає експерт.

Виконавчий директор «Центру економічної стратегії» Гліб Вишлінський також зазначає, що ситуація на валютному ринку не спричинена жодними мікроекономічними чинниками і єдиною причиною є геополітичне напруження.

“Якщо ситуація деескалюється, тоді можна очікувати, що гривня умовно повернеться в ті діапазони, в яких вона перебувала до кінця осені. Відповідно, далі буде визначатись конкретними економічними чинниками. В гіршому сценарії важко щось прогнозувати”, – каже Гліб Вишлінський.

Ну думку аналітика Андрія Шевчишина, у разі подолання курсом долара максимальної позначки із 2017 року, він зможе рухатися вгору. За прогнозами, ринок намагатиметься подолати відмітку 28,6-28,7.

“Курс продовжить рухатись далі. Оскільки зараз працює агресивний фактор, який супроводжується панічними продажами і покупками валюти на міжбанку і на готівковому ринку. Але, як тільки ризик воєнних дій піде, гривня стабілізується і можливо навіть відкотиться до прийнятних позначок”, – вважає аналітик.

Раніше ми писали, у НБУ назвали причини падіння гривні.