RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Українцям дозволили купити безготівкову валюту, але не все так просто

Разом з підвищенням офіційного курсу долара, НБУ вжив інших додаткових заходів з метою збалансування попиту та пропозиції на валютному ринку – тепер в Україні можна придбати безготівкову валюту, але за умови подальшого її розміщення на депозит терміном від трьох місяців.

Про це повідомили у НБУ.

Зазначається, що при цьому права на дострокове розірвання договору в межах щомісячного ліміту у розмірі 50 тис. грн не передбачено.

У центробанку очікують, що це створить альтернативу вкладенню коштів у готівкову валюту. У результаті впаде попит на валюту та тиск на обмінний курс у готівковому сегменті.

Крім того, з 25 липня скасують дозвіл для комерційних банків купувати готівкову гривню в іноземній фінансовій установі за безготівкову іноземну валюту.

Також змінюється алгоритм розрахунку лімітів відкритої валютної позиції банками в частині неврахування збільшення резервів за валютними активами. Завдяки цьому можливість штучного завищення резервів банками за валютними активами для збільшення обсягів придбання іноземної валюти зникне. Вказана норма набуде чинності з 1 серпня.

"Національний банк продовжує "стояти на варті" курсової стабільності та вживає необхідних заходів для збалансування кон'юнктури валютного ринку. Усі введені з початку війни обмеження є тимчасовими заходами", - зазначив голова НБУ Кирило Шевченко.

За його словами, міжнародних резервів достатньо для забезпечення курсової стабільності з огляду на перспективи отримання міжнародної фінансової допомоги, поступове налагодження експортної логістики та зростання продажів експортерами, а також очікуване зниження попиту на валюту після курсової корекції.

Раніше ми писали, які ще нові обмеження щодо банківських операцій запровадив НБУ.