RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

40 грн за долар: що буде в Україні з валютним курсом

Після рішення Нацбанку підвищити офіційний курс долара готівкова американська валюта в середньому продається за 40 грн/дол. Із врахуванням тривалої повномасштабної російсько-української війни та змін на світовому валютному ринку нинішній курс - оптимальний.

Таку думку висловив заступник директора з питань торгівлі цінними паперами інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса, передає finance.ua.

"Це девальвація приблизно на 30%. Враховуючи, що у нас уже пів року йде війна, враховуючи втрати для української економіки, думаю, що це дуже оптимістична цифра. Тим паче коли ми порівнюємо з тим, що відбувається у світі", - сказав він.

Для прикладу, японська єна з початку року втратила у вартості 20% відносно долара, тому "наші 30% мають доволі втішний вигляд на цьому тлі". На думку експерта, зараз відбувається рівномірне послаблення гривні.

"Зовнішнє тло таке саме, як те, що відбувається у нас всередині країни з валютою. Поки що у нас не накладається один фактор на інший. Вони могли би посилювати один одного. Наразі цифра 40 є супероптимістичною, враховуючи, що відбувається. Якщо ми згадаємо, що було 2014 року, то девальвація з 27 до 40 – узагалі ні про що. Гривні насправді потрібно девальвувати, щоб якось зберігати паритет з валютами країн, що розвиваються", - пояснив Фурса.

Україна вже тричі пережила девальвацію гривні, зокрема, показовою стала історія з валютами, коли в 2014 році країна-агресор Росія окупувала Крим і почала війну на сході України.

"Гривня буде під тиском. Задача Нацбанку зробити так, щоб швидкість була мінімальною. НБУ не зможе зупинити подальшу девальвацію гривні в довгостроковій перспективі. Після перестановки курсу на 36,6, потрібно там зафіксуватися і розтягти в часі той момент, коли доведеться наново бачити девальвацію", - наголосив Фурса.

Поки що НБУ не планує змінювати офіційний курс долара, розраховуючи, що нинішній залишатиметься так само довго, як і попередній. Водночас спрогнозувати, чи збережеться такий курс до кінця року, зараз неможливо.

Раніше "Апостроф" повідомляв, у яких банках вигідно купувати валюту.