RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Потрібно виводити блоки ТЕС: в "Донбасенерго" попередили про наслідки невнесення правок в Нацплан по екології

Для того, щоб реалізувати екологічні заходи по скороченню викидів прямо зараз, необхідно близько 6,5 млрд євро, а цих грошей у тепловій генерації немає.

Так прокоментував рішення Кабміну про внесення змін до Нацплану комерційний директор ПАТ "Донбасенерго" Олег Ларіонов для "Апострофа".

В "Донбасенерго" рекомендують переносити терміни реалізації екоактівностей і шукати гроші, інакше блоки ТЕС будуть виведені з експлуатації.

"Для реалізації екологічних заходів необхідно близько 6,5 млрд євро, і у компаній таких грошей просто немає. Принаймні у нашій компанії - точно ні. Тому тільки перенесення і реальна програма з пошуку коштів на ці екологічні заходи допоможуть комплексно вирішити питання ", - підкреслює Ларіонов.

За словами комерційного директора ПАТ "Донбасенерго" якщо не вносити зміни, то з електропостачанням можуть бути проблеми.

"Не дивлячись на те, що атомні станції покривають базове навантаження, частина базової і взимку, і влітку покривається тепловою, а найголовніше - теплові та гідроелектростанції покривають пікові навантаження, які інший електроенергією покритися не можуть. Тому якщо дотримуватися цих формальних термінів за поточним Нацпланом, то, фактично, вийде ситуація, коли потрібно буде виводити з експлуатації блоки. І тоді не буде світла, бо нічим покривати. Або буде імпорт з Росії. Цим перенесенням Кабмін рятує нашу енергосистему від дестабілі зації. Перенесення не просто так, це було обумовлено з європейськими колегами, це було обумовлено з європейськими консультантами, вони ведуть розрахунки що і коли можливо зробити", - сказав Ларіонов.

На засіданні Кабінету міністрів прийнято рішення внести зміни до Національного плану по скороченню викидів від великих спалювальних установок. Зокрема, переносяться терміни реалізації екологічних заходів тепловими електростанціями. Як зазначив президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї, екс-міністр енергетики України, Іван Плачков, дане рішення Кабміну дозволить балансувати енергосистему.