RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Зеленський підписав закон про заборону імпорту електроенергії з Росії: у чому суть

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який встановлює правила регулювання на енергетичному ринку України та забороняє імпортувати електроенергію із РФ.

Про це повідомляється на сайті Президента України.

Закон «Про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" № 330-ІХ нардепи ухвалили 4 грудня. Він повинен забезпечити належний контроль над цінами на електричну енергію за умов недостатньої конкуренції на цьому ринку; врегулювати питання роботи теплоелектроцентралей за нової моделі ринку електроенергії, що є необхідною передумовою для забезпечення теплопостачання споживачів в опалювальний період.

Закон передбачає, що в разі істотного коливання цін на ринку електричної енергії Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), має право встановлювати граничні ціни на цьому ринку. Комісія до 1 квітня 2020 року також отримує право встановлювати виробникам, що здійснюють комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях, тариф на відпуск електроенергії.

Продаж та постачання імпортованої із Росії електроенергії забороняється. Однак, Кабінет Міністрів України має право скасовувати цю заборону на визначений ним термін для уникнення надзвичайної ситуації в об'єднаній енергосистемі України.

Раніше "Апостроф" уже інформував про те, що автор ідеї запустити імпорт електроенергії з Росії, народний депутат Андрій Герус маніпулює думкою громадськості, стверджуючи, що прийнятий парламентом законопроект №2233 цей імпорт забороняє. Про це пише колишній міністр енергетики, глава Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачко.