RU  UA

В Україні не вщухають тарифні протести: чого вимагають люди

В Україні не вщухають тарифні протести. У Києві та Кропивницькому десятки людей вийшли на акції проти підвищення тарифів на комунальні послуги.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 10:00 на Апостроф TV.

Минулого тижня схожі акції проходили по всій країні. Люди перекривали дороги та виходили на вулиці міст, аби домогтися зниження цін на постачання газу та саме паливо.

Подібна акція проходить на Майдані Незалежності в Києві. Мітингуючі вимагають у президента України Володимира Зеленського та Кабінету Міністрів пониження тарифів на комірне.

Люди, які збираються на Майдані, приходять зі своїми платіжками. За словами протестувальників, вони дуже високі. Людям пенсійного віку не вистачає пенсії, аби оплатити комунальні послуги, тож вони стоятимуть доти, доки тарифи не знизять.

На акцію протесту проти підвищення цін на комунальні послуги вийшли і в регіонах. Зокрема, люди зібралися в Кропивницькому. Народні обурення щодо тарифів на комунальні послуги там не вщухають. На акцію протесту прийшли близько сотні містян.

Люди тримають у руках плакати з гаслами: "Ні тарифному геноциду", "Вимагаємо прозорих і справедливих тарифів". На думку протестувальників, новий тариф на комірне є економічно необґрунтованим та непідйомним для населення. Зарплати чи пенсії багатьох мешканців міста ледь вистачає на те, щоб у повному обсязі погасити комуналку. Натомість люди вимушені економити на повноцінному харчуванні та одязі.

Протестувальники наполягають, що новий тариф має формуватися з урахуванням прожиткового мінімуму. Підняття тарифів призведе до накопичування боргів та, як наслідок, колапсу в енергетичній сфері. Протестувальники підготували два звернення. Через Обласну раду до парламентарів люди звернулися з вимогою зменшити тарифи на газ та за його транспортування, відновити пільги на перші 100 кВт електроенергії та здешевити тариф на воду. З 1 січня на Кіровоградщині він становить 44,5 грн та є найвищим в Україні. Також люди вимагають звільнення з посади керівника обласного водоканалу за професійну недбалість.

Друге звернення адресоване міському голові. Мешканці Кропивницького наполягають на недопущенні підняття тарифів на послуги ЖКГ, зокрема, на квартплату. Також вимагають не підвищувати тариф на теплопостачання, який до кінця січня може зрости більше ніж на 30%. Невдоволення викликало і ймовірне подорожчання проїзду у громадському транспорті. До кінця місяця вартість квитка у маршрутному таксі може зрости з 5 до 8 гривень.

Напередодні Кабмін провів онлайн-зустріч із т.в.о. міністра енергетики Юрієм Вітренком та головою НКРЕКП. За підсумками наради було вирішено знизити ціну на газ. Вона буде єдиною для всієї країни – 6,99 грн за кубометр. Окрім того, хочуть зменшити тарифи за розподіл природного газу. Його зафіксують на рівні 1,79 грн за кубометр. Відповідну постанову мають ухвалити вже сьогодні або у понеділок, 18 січня. Такий тариф почне діяти вже з 19 січня.