RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Газова криза в Європі: чи впаде ціна блакитного палива

Ціни на газ в Європі продовжують залишатися в топі світових новин, оскільки за рік вони зросли на 800%. Експерти дали свій прогноз з приводу чи впаде ціна за блакитне паливо чи ні напередодні опалювального сезону.

Про це повідомили фахівці "Апострофу".

За словами експерта енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріана Прокіпа, є різні сценарії, які можуть привести до падіння цін на газ. Так, якщо в Китаї почнеться економічна криза, тоді через падіння промислового виробництва буде і падіння цін. Однак, якщо зима буде холодною, тоді ціна не знизиться.

Президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар має схожу позицію з цього приводу.

"Багато чого буде залежати від погодних умов, якщо зима буде достатньо холодною, то навряд чи ціни знизяться. Крім того, якщо буде серйозне падіння промислового виробництва, а відповідні тенденції ми вже спостерігаємо, то відбудеться скорочення енергоспоживання і, відповідно, впаде попит, і знизяться ціни", - сказав Гончар.

Третім фактором, що впливає на ціни на блакитне паливо, експерт назвав поведінку "Газпрому", який має намір переформатувати європейський газовий ринок. Тому, на думку Гончара, даний виробник і експортер зрідженого природного газу може піти на деякий демпінг, щоб отримати ще більшу частку на ринку.

Також читайте матеріал "Апострофа": Допомогти Путіну: як українські "професіонали" ведуть Україну до кризи