RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Газовий ринок Європи продовжить лихоманити: Росія не хоче качати газ через Україну

Російська Федерація в особі енергетичного гіганта "Газпрому" не стала бронювати потужності ГТС України для поставок "блакитного" палива в Європу. Замість раніше запропонованих обсягів "Газпром" вирішив забронювати лише третину транзитної потужності газопроводу "Ямал-Європа".

Про це свідчать підсумки аукціонів бронювання на листопад, - передає "Інтерфакс". До слова, такі ж результати були у аукціону на жовтень.

З огляду на дефіцитний 2021 рік, це сильно вплине на ціни на спотовому ринку і ціну акцій "Газпрому".

"Оператор ГТС України" розподілив пропоновані потужності за двома маршрутами: на газовимірювальній станції (ГВС) "Суджа" було запропоновано 9,8 млн кубометрів на добу, і ще 5,2 млн кубометрів на добу - на державну виконавчу службу "Сохрановка". У підсумку вони виявилися не затребувані.

У той же час на 2021 рік у "Газпрому" залишається в силі довгострокове бронювання потужностей української газотранспортної системи в обсязі 40 мільярдів кубометрів. Це приблизно по 109 мільйонів щодоби.

Раніше "Газпром" регулярно бронював додаткову тверду транзитну потужність через Україну (до 15 млн куб. М на добу). При цьому він ніколи не замовляв додаткову потужність, що переривається, пропоновану ОГТСУ (пропонувалося до 63,7 млн куб. М на добу).

Раніше ми також повідомляли про те, що Росія вже готова гнати газ по "Північному потоку - 2".