RU  UA

Чи може Україна забезпечити себе газом: експерт дав несподівану відповідь

Ні для кого не секрет, що в Україні є газ і на території нашої країни він активно видобувається. Але при цьому чомусь виходить так, що то "блакитне паливо", яке горить у газових конфорках українських громадян, вітчизняним не є.

Експерт з енергетичних питань Андрій Гнатуш розповів в ефірі передачі "Апостроф-LIVE" на "Апостроф-TV", чи може Україна забезпечити себе своїм газом, і куди він взагалі дівається.

За його словами, газ в Україні видобувається, він є в достатній кількості і належної якості.

"Просто тим, хто займається його видобутком, вигідніше його збувати за кордон за ціною, виставленою на енергетичній біржі, а зараз вона становить близько 40 тис. грн за 1 тис. кубометрів. І звичайно, їм не вигідно продавати газ дешевше всередині своєї країни", - каже експерт.

Він додав, що це питання стратегічне, і уряд повинен сконцентрувати всі сили на те, щоб збільшити внутрішній газовидобуток.

"Адже ми хочемо бути енергетично незалежними, в тому числі і від Москви. А сьогодні наші представники їдуть на уклін до білоруського президента Олександра Лукашенка, щоб він нас в разі чого підстрахував", - зауважив Андрій Гнатуш.

"Якщо у нас трапиться непередбачена ситуація, а з огляду на нашу ситуацію з газом і вугіллям, це таки трапиться - підстраховуватися ми будемо імпортом електроенергії з Білорусі або Росії ", - заявив експерт.

Детальніше читайте в матеріалі порталу "Апостроф": "Газа і вугілля Україні на зиму не вистачає, доведеться йти на уклін - експерт".