RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

В Україні різко подорожчала електрика: кому доведеться платити більше

Середньозважена ціна на електрику на українському ринку "на добу вперед" (РДВ) протягом одного дня злетіла на 25,6% - до 3491 грн за МВт-год.

Про це свідчать дані ДП "Оператор ринку".

Так, 1 листопада вартість електроенергії в "Об'єднаній енергосистемі України" у піковому навантаженні збільшилась на 39,2% - до 3999,9 грн за МВт-годину, у базовому навантаженні - на 27,6% - до 3208 грн за МВт-годину, а в години найменшого попиту – на 10,7% – до 2416 грн за МВт-годину.

Таким чином, середньозважена ціна на електрику для підприємств та бізнесу за день змінилася у бік збільшення майже на 26% – до 3491 грн за МВт-годину.

Причиною стрімкого зростання цін стали низькі запаси вугілля на складах та проблеми з імпортом електроенергії з сусідніх Російської Федерації та Білорусі, який збиралися відновити з нинішнього дня.

Варто зазначити, що середньозважена ціна у зоні "Бурштинський острів", де торгується електроенергія для Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей, за день збільшилася незначно і становила 2199,47 грн за МВт-годину.

Раніше ми писали, що в Україні критично мало запасів вугілля, тому існує велика ймовірність віялових відключень електроенергії вже цієї зими.